Doktor Dominika

Fotó: Ruprech Judit

Doktor Dominika

Önkéntes lehetőségek után kerestem a neten, amikor rátaláltam a Nevetnikék Alapítványra. Rögtön tudtam, hogy ide kell jelentkeznem. Nagyon megtetszett az Alapítvány ügye, miszerint önkéntes nevettetői által a beteg gyermekeket 1,5 - 2 óra erejéig kizökkenti a kórházi körülményekből, és elfeledteti velük, hogy hol is vannak valójában. Mindezt különféle foglalkozásokkal tudják megvalósítani, mint például zenés, kézműves, társasozós, bábos játékokkal, éppen, amihez a gyerekeknek kedve van.

2019 őszén lettem tagja az önkéntes csapatnak, és a Covid beütése előtt még volt szerencsém pár „hús-vér” kórházlátogatáson részt venni. Ott megtapasztaltam, hogy tényleg mekkora szüksége van a gyerekeknek ezekre a „kikapcsoló” foglakozásokra, hiszen volt olyan kis picur, aki eleinte félénken állt hozzánk, de a foglalkozás végén már el sem szeretett volna minket engedni. A bent lévő szülőknek pedig úgyszintén segítség az a pár óra, amikor kicsit ők is felszabadulhatnak.

A Covid új kihívás elé állította a csapat kreativitását, amit, azt hiszem, jelessel megugrottunk. Csak egy pár példa a sok extrém esetből: ablak alatti szerenád a József Attila úti kórházban; volt, akihez rádió adó-vevőn keresztül jutott el az önkéntesek üzenete; illetve online foglalkozásokon belül zenéltünk, „pohárdalt” tanultunk meg együtt (ami a net csúszásával néha vicces kánonba csapott át). 😀

Személy szerint én az online foglalkozások tartásában vettem részt, ami lehetőséget adott arra, hogy akár (adott esetben) 60 km-rel arrébb lakóknak is tudjunk kikapcsolódást biztosítani. Itt ki kell emelnem, hogy a kikapcsolódás oda-vissza megy. Nekem is olyan jó egy kicsit újra gyereknek lenni a játszások alkalmával, és felszabadultan dalolni, kitalálóst játszani a gyerkőcökkel... (ezt szerintem nyugodtan mondhatom a többi önkéntes nevében is). 🙂

Ahhoz azonban, hogy egy ilyen jó kis csapat összejöjjön, felkészüljön, továbbképződjön a sikeres foglalkozások érdekében, s az ehhez szükséges holmikat tárolja, egy bázisra van szükség. Eddig a Nyár utcai kórház egy kis zuga jelentette mindezt a számunkra, ami ugyan kicsi volt, sötét volt, a legmagasabb helyen a folyosó legvégén volt, de a MIÉNK volt. Nos, sajnos a kórház ezen része lezárásra kerül, így nekünk is mennünk kell. Itt jön a DE... Új otthon után kutatva rábukkantunk egy házikóra, ami egészen véletlenül, (vagy mégsem?!) a József Attila úti gyermekklinikával szemben található. A tulaj, hallva, hogy milyen céllal érdeklődünk a ház iránt, rögtön levette a hirdetést, és fenntartja nekünk egy bizonyos ideig, szurkolva, hogy sikerül összegyűjtenünk a kamatmentes banki hitelhez szükséges önrészt, ami 6 millió forint. Ez a házikó már kimerítené a Főhadiszállás fogalmát. Itt már nem csak egymás hegyén hátán tudnánk tárolni a játékokat, eszközöket, és – jól összehúzva magunkat – képzéseket tartani, hanem egy rendszert, egy mindentől független helyet létrehozva tudnánk még magasabb szinten folytatni azt, amit 13 évvel ezelőtt a Nevetnikék alapítója, Glória megálmodott.

Kedves Te, aki ezt olvasod, most lehetőséged van ebben a nemes ügyben segítségünkre lenni, és ezáltal hozzájárulni a kórházban fekvő gyerekek további nevetésekben gazdag perceihez, óráihoz!

Nagykövetként 200.000 Ft összegyűjtését tűztem ki célul. Amit én cserébe ajánlani tudok érte, az egy hatalmas köszönet, és számodra pedig a tudat, hogy ha csak egy picivel is, de segítetted jobbá tenni a világ egy darabkáját.

Nagyköveti vállalásom pedig, hogy az új otthonba külföldi misszióm során képeslapot küldök, ezzel ellenőrizve, hogy működik-e a postaláda. 🙂

TÁMOGATÁS:

NAGYKÖVETI CÉL: 200.000 Ft

Nagykövethez kötődő beérkezett adományok:

203.000 Ft

Kíváncsi vagy, hogy áll a teljes gyűjtés? Kattints ide:

OTTHONT A NEVETNIKÉKNEK!

A Nevetnikék Alapítvány önkéntesei 2008 óta vannak jelen a Pécsi Gyermekklinikán. Ez idő alatt 5000 bent fekvő gyermeknek tartottunk 2000 foglalkozást 300 önkéntes részvételével. 2019-ben a kaposvári gyermekosztályon is elindult a program. Közben létrehoztuk az interaktív mesefalat a kardiológiai ambulancián, vidám, színes falfestményekkel díszítettük a fertőző, légúti, belgyógyászati osztályt, a szigetvári és dombóvári gyermekosztályokat és számos gyermekháziorvosi rendelőt, legyártottunk a krónikus betegeknek 200 csendeskönyvet, 300 ördöglakatot és 500 repülőt, mindezt közel 800 önkéntes segítségével. Ott segítettünk, ahol tudtunk.

Most viszont a Nevetnikék Alapítvány került bajba.

A Nyár utcai kórházrészleg bezárásával mi is elveszítjük az irodánkat, ahol az önkéntesek interjúztatása és képzése folyik, illetve ahol a mesefalfestésekhez és játékkészítésekhez szükséges eszközeinket tároljuk. Mivel minden gyermekosztály a József Attila úti részlegre zsúfolódik, nekünk már nem találnak egy akkora helyet sem, mint a korábbi, pedig már azt is rég kinőttük. Ahhoz, hogy folytatni tudjuk a munkánkat veletek együtt, az önkénteseknek és az eszközöknek is szükségük van egy helyre.

Ha nem hinnénk a csodákban, akkor mi se hinnék el, hogy ugyanekkor a József Attila úti gyermekkórházzal szemközti házat eladásra kínálták, a tulajdonos pedig azt mondta, ha meg tudjuk venni a házat, nekünk adja, mert nálunk lenne a legjobb kezekben, ezért azonnal levette a hirdetést.

27 millió forint a ház eladási ára, emellett hárommillióra kaptunk ajánlatot a földszint felújítására, további egymillióra az emelet felújítására, hogy használható legyen számunkra. Tehát ahhoz, hogy el tudjunk indulni, minimum 31 millió forintra lenne szükségünk.

A legkisebb adománynak is nagyon örülünk, mert most igazán minden számít!

ADOMÁNYOZÓK LISTÁJA

2021.10.31.

Anonymus


2021.10.28.

Anonymus


2021.10.21.

Anonymus


2021.09.14.

Anonymus


2021.09.06.

Gréta


2021.08.27.

Anonymus


2021.08.27.

Peti


2021.08.27.

Anonymus


2021.08.27.

Anonymus


2021.08.25.

Anonymus

❤︎