Doktor Dominika

Fotó: Ruprech Judit

Doktor Dominika

Önkéntes lehetőségek után kerestem a neten, amikor rátaláltam a Nevetnikék Alapítványra. Rögtön tudtam, hogy ide kell jelentkeznem. Nagyon megtetszett az Alapítvány ügye, miszerint önkéntes nevettetői által a beteg gyermekeket 1,5 – 2 óra erejéig kizökkenti a kórházi körülményekből, és elfeledteti velük, hogy hol is vannak valójában. Mindezt különféle foglalkozásokkal tudják megvalósítani, mint például zenés, kézműves, társasozós, bábos játékokkal, éppen, amihez a gyerekeknek kedve van.

2019 őszén lettem tagja az önkéntes csapatnak, és a Covid beütése előtt még volt szerencsém pár „hús-vér” kórházlátogatáson részt venni. Ott megtapasztaltam, hogy tényleg mekkora szüksége van a gyerekeknek ezekre a „kikapcsoló” foglakozásokra, hiszen volt olyan kis picur, aki eleinte félénken állt hozzánk, de a foglalkozás végén már el sem szeretett volna minket engedni. A bent lévő szülőknek pedig úgyszintén segítség az a pár óra, amikor kicsit ők is felszabadulhatnak.

A Covid új kihívás elé állította a csapat kreativitását, amit, azt hiszem, jelessel megugrottunk. Csak egy pár példa a sok extrém esetből: ablak alatti szerenád a József Attila úti kórházban; volt, akihez rádió adó-vevőn keresztül jutott el az önkéntesek üzenete; illetve online foglalkozásokon belül zenéltünk, „pohárdalt” tanultunk meg együtt (ami a net csúszásával néha vicces kánonba csapott át). 😀

Személy szerint én az online foglalkozások tartásában vettem részt, ami lehetőséget adott arra, hogy akár (adott esetben) 60 km-rel arrébb lakóknak is tudjunk kikapcsolódást biztosítani. Itt ki kell emelnem, hogy a kikapcsolódás oda-vissza megy. Nekem is olyan jó egy kicsit újra gyereknek lenni a játszások alkalmával, és felszabadultan dalolni, kitalálóst játszani a gyerkőcökkel… (ezt szerintem nyugodtan mondhatom a többi önkéntes nevében is). 🙂

Ahhoz azonban, hogy egy ilyen jó kis csapat összejöjjön, felkészüljön, továbbképződjön a sikeres foglalkozások érdekében, s az ehhez szükséges holmikat tárolja, egy bázisra van szükség. Eddig a Nyár utcai kórház egy kis zuga jelentette mindezt a számunkra, ami ugyan kicsi volt, sötét volt, a legmagasabb helyen a folyosó legvégén volt, de a MIÉNK volt. Nos, sajnos a kórház ezen része lezárásra kerül, így nekünk is mennünk kell. Itt jön a DE… Új otthon után kutatva rábukkantunk egy házikóra, ami egészen véletlenül, (vagy mégsem?!) a József Attila úti gyermekklinikával szemben található. A tulaj, hallva, hogy milyen céllal érdeklődünk a ház iránt, rögtön levette a hirdetést, és fenntartja nekünk egy bizonyos ideig, szurkolva, hogy sikerül összegyűjtenünk a kamatmentes banki hitelhez szükséges önrészt, ami 6 millió forint. Ez a házikó már kimerítené a Főhadiszállás fogalmát. Itt már nem csak egymás hegyén hátán tudnánk tárolni a játékokat, eszközöket, és – jól összehúzva magunkat – képzéseket tartani, hanem egy rendszert, egy mindentől független helyet létrehozva tudnánk még magasabb szinten folytatni azt, amit 13 évvel ezelőtt a Nevetnikék alapítója, Glória megálmodott.

Kedves Te, aki ezt olvasod, most lehetőséged van ebben a nemes ügyben segítségünkre lenni, és ezáltal hozzájárulni a kórházban fekvő gyerekek további nevetésekben gazdag perceihez, óráihoz!

Nagykövetként 200.000 Ft összegyűjtését tűztem ki célul. Amit én cserébe ajánlani tudok érte, az egy hatalmas köszönet, és számodra pedig a tudat, hogy ha csak egy picivel is, de segítetted jobbá tenni a világ egy darabkáját.

Nagyköveti vállalásom pedig, hogy az új otthonba külföldi misszióm során képeslapot küldök, ezzel ellenőrizve, hogy működik-e a postaláda. 🙂

TÁMOGATÁS:

NAGYKÖVETI CÉL: 200.000 Ft

Nagykövethez kötődő beérkezett adományok:

35.000 Ft

Kíváncsi vagy, hogy áll a teljes gyűjtés? Kattints ide:

OTTHONT A NEVETNIKÉKNEK!

A Nevetnikék Alapítvány önkéntesei 2008 óta vannak jelen a Pécsi Gyermekklinikán. Ez idő alatt 5000 bent fekvő gyermeknek tartottunk 2000 foglalkozást 300 önkéntes részvételével. 2019-ben a kaposvári gyermekosztályon is elindult a program. Közben létrehoztuk az interaktív mesefalat a kardiológiai ambulancián, vidám, színes falfestményekkel díszítettük a fertőző, légúti, belgyógyászati osztályt, a szigetvári és dombóvári gyermekosztályokat és számos gyermekháziorvosi rendelőt, legyártottunk a krónikus betegeknek 200 csendeskönyvet, 300 ördöglakatot és 500 repülőt, mindezt közel 800 önkéntes segítségével. Ott segítettünk, ahol tudtunk.

Most viszont a Nevetnikék Alapítvány került bajba.

A Nyár utcai kórházrészleg bezárásával mi is elveszítjük az irodánkat, ahol az önkéntesek interjúztatása és képzése folyik, illetve ahol a mesefalfestésekhez és játékkészítésekhez szükséges eszközeinket tároljuk. Mivel minden gyermekosztály a József Attila úti részlegre zsúfolódik, nekünk már nem találnak egy akkora helyet sem, mint a korábbi, pedig már azt is rég kinőttük. Ahhoz, hogy folytatni tudjuk a munkánkat veletek együtt, az önkénteseknek és az eszközöknek is szükségük van egy helyre.

Ha nem hinnénk a csodákban, akkor mi se hinnék el, hogy ugyanekkor a József Attila úti gyermekkórházzal szemközti házat eladásra kínálták, a tulajdonos pedig azt mondta, ha meg tudjuk venni a házat, nekünk adja, mert nálunk lenne a legjobb kezekben, ezért azonnal levette a hirdetést.

27 millió forint a ház eladási ára, emellett hárommillióra kaptunk ajánlatot a földszint felújítására, további egymillióra az emelet felújítására, hogy használható legyen számunkra. Tehát ahhoz, hogy el tudjunk indulni, minimum 31 millió forintra lenne szükségünk.

A legkisebb adománynak is nagyon örülünk, mert most igazán minden számít!

ADOMÁNYOZÓK LISTÁJA

2021.09.14.

Anonymus


2021.09.06.

Gréta


2021.08.27.

Anonymus


2021.08.27.

Peti


2021.08.27.

Anonymus


2021.08.27.

Anonymus


2021.08.25.

Anonymus

❤︎