Gór Dóra

Gór Dóra

Az egyetem első napjain, első előadásain ülve jelent meg egy hölgy, aki egy alapítványról kezdett mesélni. Elmondta, hogy gyerekekkel játszanak a kórházakban, és jelenleg is önkénteseket toboroznak. Hazamenve utánaolvastam, és azt hiszem, már másnap el is küldtem a jelentkezésemet. Az alapítvány a Nevetnikék Alapítvány volt, a kedves hölgy pedig a vezetőjük, Glória. Hamar jött a válasz, hogy mehetek. Az első alkalommal, amikor átléptem a kórház falait, kissé féltem, hiszem annyira nem kedveltem ezt a környezetet, de a gyerekek mosolya és jókedve hamar feledtetett velem mindent. Itt, azt hiszem, 2013-at írunk. Az egyetem alatt kisebb kihagyásokkal, de végig részt vettem az alapítvány munkájában. Sokszor fáradtan, kimerülten estem oda a megbeszélt időpontra, de tudtam, hogy jó helyre megyek, hiszen mindig energiával telten és önfeledten fogom elhagyni a kórházat. Ez minden várakozásomat felülmúlta, hiszen úgy gondoltam, hogy ez egy plusz feladat lesz az életemben, de ennek ellenére sokkal inkább volt kikapcsolódás és feltöltődés. Minden egyes gyermektől, akivel játszottam, sokat kaptam, de ha ki kellene emelnem valamit, akkor a daganatos gyerekeket említeném, akiktől nagyon sokat tanulhattam kitartásról, jókedvről és életerőről, amit életünk legnehezebb helyzeteiben sem felejthetünk el. Egyszer még a szép, hosszú, levágott tincseimet is felajánlottam egyiküknek, aki megdöbbenésemre azt válaszolta nekem, hogy neki tetszik a haja kissé hullva, kissé hiányosan, s lesz majd sajátja újra.

A diploma és a munka elkezdése után sajnos a mindennapi önkéntes munkában már nem tudtam részt venni, de időmhöz mérten próbáltam mindig segíteni az alapítvány munkáját egy-egy bevásárlással vagy fuvarral. Majd 2019-ben megkeresett Glória azzal az ötlettel, hogy a felnőtt pszichiátriára is szívesen jönnének foglalkozásokat tartani, s ott dolgozóként segítsek nekik ebben. Hosszas szervezés után heti két alkalommal sikerült jógát és társasjáték-foglalkozást tartani. Ez mindannyiunknak kihívás volt, hiszen az önkéntesek gyerekekhez vannak szokva, és ebben az esetben a mentális probléma is plusz adalék volt az egyenletben. Mindezek ellenére a vállalkozó szelleműek remekül helytálltak, és szuper foglalkozásokat tartottak, óriási terheket levéve ezzel a pszichiátriai személyzet válláról.

Pszichológusként és önkéntesként, azt hiszem, sok oldalról meg tudom vizsgálni ezt a helyzetet. Részt venni gyermekek felépülésében és mosolyt csalni az arcukra csodálatos dolog, megnevettetni vagy megmozgatni egy szorongó vagy depressziós embert óriási teljesítmény. Az ő oldalukról nézve pedig, nekünk egy apró erőfeszítés is hatalmas segítség lehet egy kiszolgáltatott és mély pillanatban, hiszen a kórház falai ilyenkor újra megtelnek emberséggel, együttérzéssel és jókedvvel.

Az alapítvány a korábbi székhelyét a kórházi átszervezések és átalakítások miatt elveszíteni látja, ami komoly problémát okozhat a további működésükben. Azonban a csapat talált egy olyan ingatlant a gyermekkórház közelében, mely egyben szolgálhatna játékkészítő műhelyként, székhelyként, az új önkéntesek kiképzési helyeként és csapatépítő események helyszíneként. Az ingatlan a használatba vételi felújítással együtt 30.000.000 forintba kerül. Az alapítvány kap banki hitelt, azonban a 20%-os önrészt, 6.000.000 forintot nekünk kell biztosítani.

Kedves Olvasó, aki hősiesen végigolvastad a hosszú monológom, már biztos érzel valami hajlandóságot arra, hogy segítsd, hogy az alapítvány munkája és a Glória által megálmodott szuper program tovább működhessen.

Nagykövetként 200.000 forint összegyűjtését tűztem ki célul, melyben szeretném minél több ember kisebb-nagyobb felajánlását és hozzájárulását csokorba szedni. Az első felajánlást én magam teszem meg és óriási hála, köszönet és több ezer gyermek mosolya illeti azt, aki követ engem ebben a nemes célban.

Nagyköveti vállalásom pedig, ha megvételre kerül a ház, akkor műkörmeimet nem féltve fogok csatlakozni bontáshoz, falazáshoz, festéshez, takarításhoz. 🙂

TÁMOGATÁS:

NAGYKÖVETI CÉL: 200.000 Ft

Nagykövethez kötődő beérkezett adományok:

200.000 Ft

Kíváncsi vagy, hogy áll a teljes gyűjtés? Kattints ide:

OTTHONT A NEVETNIKÉKNEK!

A Nevetnikék Alapítvány önkéntesei 2008 óta vannak jelen a Pécsi Gyermekklinikán. Ez idő alatt 5000 bent fekvő gyermeknek tartottunk 2000 foglalkozást 300 önkéntes részvételével. 2019-ben a kaposvári gyermekosztályon is elindult a program. Közben létrehoztuk az interaktív mesefalat a kardiológiai ambulancián, vidám, színes falfestményekkel díszítettük a fertőző, légúti, belgyógyászati osztályt, a szigetvári és dombóvári gyermekosztályokat és számos gyermekháziorvosi rendelőt, legyártottunk a krónikus betegeknek 200 csendeskönyvet, 300 ördöglakatot és 500 repülőt, mindezt közel 800 önkéntes segítségével. Ott segítettünk, ahol tudtunk.

Most viszont a Nevetnikék Alapítvány került bajba.

A Nyár utcai kórházrészleg bezárásával mi is elveszítjük az irodánkat, ahol az önkéntesek interjúztatása és képzése folyik, illetve ahol a mesefalfestésekhez és játékkészítésekhez szükséges eszközeinket tároljuk. Mivel minden gyermekosztály a József Attila úti részlegre zsúfolódik, nekünk már nem találnak egy akkora helyet sem, mint a korábbi, pedig már azt is rég kinőttük. Ahhoz, hogy folytatni tudjuk a munkánkat veletek együtt, az önkénteseknek és az eszközöknek is szükségük van egy helyre.

Ha nem hinnénk a csodákban, akkor mi se hinnék el, hogy ugyanekkor a József Attila úti gyermekkórházzal szemközti házat eladásra kínálták, a tulajdonos pedig azt mondta, ha meg tudjuk venni a házat, nekünk adja, mert nálunk lenne a legjobb kezekben, ezért azonnal levette a hirdetést.

27 millió forint a ház eladási ára, emellett hárommillióra kaptunk ajánlatot a földszint felújítására, további egymillióra az emelet felújítására, hogy használható legyen számunkra. Tehát ahhoz, hogy el tudjunk indulni, minimum 31 millió forintra lenne szükségünk.

A legkisebb adománynak is nagyon örülünk, mert most igazán minden számít!

ADOMÁNYOZÓK LISTÁJA

2021.10.28.

Anonymus


2021.10.13.

Anonymus


2021.10.03.

Anonymus


2021.09.29.

V.G.


2021.09.06.

D. Gábor

Pár hónappal ezelőtt halottam először Dórától a Nevetnikék Alapítványról. Beszélgettünk, maszk volt mindkettőnkön teljesen nem is láthattam az arcát, de szeme ragyogott ahogy mesélt a tapasztalatairól. 🙂 Arról, hogy félt először a feladattól, de rengeteg energiát kapott és rengeteg tanult a gyerekektől. Látszott rajta, hogy meghatározó élmény volt számára. Szóval örömmel segítek most én is, egyrészt mert nemes a cél, a Nevetnikék megérdemli az új otthont, fantasztikus amit tesznek a beteg a gyerekekért, másrészt rengeteg segítséget kapok Dórától és nagyon hálás vagyok neki. 🙂

2021.09.02.

JM


2021.08.31.

Anonymus


2021.08.31.

Ziz


2021.08.29.

Anonymus


2021.08.29.

Anonymus


2021.08.28.

Dorina