HÍREINK


Játékkészítő műhely

avagy csapatépítés a beteg gyermekekért!

2021.06.09.

Olyan cégek, baráti társaságok jelentkezését várjuk, akik a workshop költségét állva, szívesen próbálnák ki magukat egyedi, kézzel készített játékok gyártásában!

Ráadásul az elkészült alkotásokat krónikus betegek gyermekekhez juttatjuk el a Pécsi Gyermekklinikára! Az eszközöket és a felkészítést vállaljuk, semmilyen előképzettség nem szükséges, csak a csapatot és a lelkesedéseteket hozzátok magatokkal!

Jelentkezni a gloria@nevetnikek.hu címen tudtok Kőműves Glóriánál!


Ragadj ceruzát, ecsetet és kezdődhet az álmodozás!

Jótékonysági felhívás grafikusok, rajzművészek részére.

2021.01.11.

Ha szívesen kamatoztatnád tehetségedet úgy, hogy közben jótékonykodsz is, akkor ne habozz és tervezz saját mesebeli figurákat , hogy azok aztán kórházak, gyermekrendelők falairól mosolyogjanak vissza a beteg gyerekekre, feledtetve velük fájdalmukat, rossz kedvüket, oldva a feszültségüket.

Vesd papírra és küldd el nekünk saját terveidet JPEG formátumban az info@nevetnikek.hu címre, szabad felhasználást biztosítva a Nevetnikék Alapítványnak a falfestéseknél! A képzeletednek semmi sem szabhat határt, mert bármilyen tündéres, lovagos, sárkányos, unikornisos, kalózos, állatkás, járgányos figura, virág, gomba, mesebeli fa, szárazföldi, vízi élőlény vagy képződmény is megfelel a célnak, csak ne legyen félelmetes, inkább kedves vagy vicces! 😊

A Nevetnikék Alapítvány évek óta tart kórházi mesefal festő projekteket, hogy szebbé varázsolják a bent lévő gyermekek és felnőttek környezetét. Kórtermeket, folyosókat, játszó szobákat, várótermeket és lépcsőházakat díszítünk állatokkal, mesefigurákkal, vidám témákkal, hogy a látogatókat szép látvány fogadja és barátságosabbá tegye a sokszor félelmet és szorongást keltő helyszínt. Pécsen kívül, már Kaposváron, Szigetváron és Dombóváron is sikerült a gyermekkórház falait mesés birodalommá változtatni, de még sok potenciális helyszín vár a nagy átalakulásra. Szeretnénk, ha nemcsak a megszokott Disney figurák, hanem új, kreatív mesevilág gyönyörködtetné a szemeket a jövőben! Ehhez most Te is nagyban hozzájárulhatsz kreativitásoddal és kézügyességeddel!

Ha alkotásaiddal Te is beszállsz, akkor az lenne a kérésünk, hogy tematikusan, egy stílusban 6-7 képet küldj el, különálló figurákként, hogy hely és lehetőség függvényében, egyenként is tudjuk alkalmazni őket. A másik fontos szempont lenne, hogy a beküldéssel hozzájárulsz, hogy rajzaidat mindenféle korlátozás és feltétel nélkül felhasználhassuk a fent említett célokra! Ha bármilyen kérdés felmerülne még benned, akkor keresd bizalommal Kőműves Glóriát, a Nevetnikék Alapítvány elnökét a gloria@nevetnikek.hu e-mail-címen.


Leszel angyal? – karácsonyi ajándékok

kórházbanfekvő beteg gyermekeknek.

2020.11.14.

Karácsonykor is vannak beteg gyerekek a kórházban. A Nevetnikék Alapítvány hagyományszerűen készít nekik ilyenkor ajándékcsomagot. Idén már négy városban: Pécs, Kaposvár, Szigetvár, Dombóvár.Válassz ki egy angyal típust, és nézd meg hozzá a listánkat.


1) Ajándékos angyal: a listáról lehet választani ajándékot, és bármilyen mennyiségben bármelyik boltból beszerezni, az átvételi ponton leadni. Ha ránk bízod a vásárlást, az átutalást válaszd, közleményben az ajándék nevét tüntesd fel, vagy azt, hogy „karácsony”. Folyamatosan frissítjük a beérkezett adományokat, így az is látható, mi hiányzik még a csomagból.


2) Kreatívkodós angyal: ha szeretsz rajzolni, vagy kreatívkodni, akkor örülnénk, ha saját kezűleg készítenél egy gyermeknek képeslapot. A dokumentumban találsz kis versikéket is, amiből választhatsz, mit írsz a lap belsejébe. A képeslapokat az átvételi pontoknál lehet leadni.


3) Zenélő angyal: hiszünk a zene gyógyító erejében, ezért zenés foglalkozásainkat szeretnénk fejleszteni megfelelő hangszerek beszerzésével. Krónikus betegünket pedig színes kottás módszerrel tanítjuk szintetizátorozni, a róla készült anyagot 14.51-től lehet meghallgatni a Kossuth Rádió hangfelvételén: https://mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2020-11-08_14-06-00&enddate=2020-11-08_15-10-00&ch=mr1

Vagy a blogban olvashattok róla: https://nevetnikek.blog.hu/2020/11/14/_az_sem_szegi_a_kedvet_hogy_a_jarvany-helyzet_miatt_egy_darabig_csak_online_tudjuk_folytatni_a_munka


A Jézuskának írt listánk elérhető itt:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1qBC9pbQsgQfYgep1zPoV27MRcUiysoxhyo8oz8s3_TQ/edit?usp=sharing


Hálásan köszönünk minden hozzájárulást a kis betegeknek!


Hogyan lesz az egyik legkárosabb ellenségünkből jókedvre derítő eszköz?

2020.09.15.

Úgy, hogy a kezébe adjuk egy gyermeknek. A pécsi vendéglátóhelyek most egyetlen lépéssel két jót is tehetnek, ha kivezetik, és nekünk adják a műanyag szívószálakat. A törvény alapján jövő év júliusától Magyarországon egyébként is tilos lesz műanyag szívószálakat forgalmazni. Attól a pécsi étterem- vagy kávézó tulajdonostól, aki már most leváltja ezeket papír-, bambusz-, acél-, üveg-, vagy más, alternatív szívószálra, a Nevetnikék Alapítvány boldogan venné át azokat. A szívószálakból a Pécsi Gyermekklinikán fekvő beteg gyermekekkel készítünk szívószál-dudát. Így szól:

Egy műanyag szívószál nehezen újrahasznosítható, a műanyagok, amiket feltalálása óta gyártottak, még mindig velünk vannak. Egy szívószál átlagos felhasználási ideje, „élettartama” ráadásul nem több, mint 20 perc. A Nevetnikék Alapítvány önkéntesei a szívószál-duda készítésekor a gyerekekkel legalább egy órán keresztül szoktak nevetni, a dudákat elviszik magukkal, és sok-sok napig fújják boldoggá téve családtagokat és barátokat, amíg tönkre nem megy.A szívószál-duda készítés a programunk rendkívül hálás eleme: amennyire egyszerű elkészíteni, annyira vicces utána vele versenyezni. A maradékokból pedig szívószál-karkötőt tudunk fonni. Szerintünk nem csak mi vágyunk erre, de a műanyag szívószálak is így szeretnének kivonulni a világból, valami szép emléket hagyva maguk után .Hosszú távon a Nevetnikék Alapítvány szervezői is keresni fognak egy hasonlóan egyszerű, de mókás, hangot adó eszközt, amivel ki tudják váltani a műanyag szívószálakat. Addig viszont, hogy időt nyerjünk, mi szívesen elfogadjuk a vendéglátó helyektől a fennmaradt, becsomagolt eszközöket, és cserébe büszkén mutatjuk be facebook oldalunkon a már zöld éttermeket, kávézókat, cukrászdákat, akiket egy matricával is megjutalmazunk.

Kérlek, segíts abban, hogy minél több pécsihez eljusson a hír, oszd meg facebookon, és rendeléskor kérdezz rá, hallottak-e erről a lehetőségről.Ha pedig tulajdonosként mellénk állnál, az átvétel kapcsán keresd Glóriát: gloria@nevetnikek.hu


Szigetváron is van Interaktív Mesefal

2020.08.31.

A Nevetnikék Alapítvány a második Interaktív Mesefalat a Szigetvári Városi Kórház gyermekosztályának adta át. A 2020 tavaszára tervezett projekt sajnos a járványhelyzet miatt csúszott, így az elkészült fajátékok a raktárban várták hónapokig az önkénteseket a festésre. Júliusban végül 20 önkéntes bevonásával 2 nap alatt sikerült egy 3 órás festőoktatás után kifesteni a tündérfigurákat. A pici babáknak egy matatófalat készítettek, a nagyobbaknak pedig amőba játékot a játszószobába. Két kórterem közé pedig egy hatalmas tábla játék készült, amin a memóriajátéktól a golyólabirintusig minden megtalálható.


Idősbevásárlás és szájmaszkvarrás Pécsen

2020.04.07.

A járványhelyzet miatt a nagyszámú önkéntes programunkat is szüneteltetnünk kell, így sem a beteg gyermekeket nem látogathatjuk, sem a mesefalfestős programokat nem tudjuk megszervezni. Pécsen elsőként ajánlották fel fiatal önkénteseink, hogy idős és krónikus beteg lakosok helyett bevásárolnak, érintkezés mentesen, az ajtó előtt hagyva a csomagot. Az idősebb önkénteseink viszont a szájmaszk varrásban segítenek be. A háttérben a szigetvári és kaposvári interaktív falhoz szükséges játékok azért készülőben vannak. Ez a járvány helyzet egyszer véget ér, és újra elkezdhetünk dolgozni a kórházban. Most viszont még fontosabb lesz, hogy a helyzet által traumatizált beteg gyerekek és az egészségügyi dolgozók mellett ott lehessünk.

Az adó 1% felajánlás ebben segítene minket. Adószám: 18504688-1-02


Kórházlátogatás Kaposváron is

2019.09.01.

Júniusban előkészítettük a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház Csecsemő- és Gyermek Mátrix Osztályán történő önkéntes programunkat is, melynek célja  – a pécsi programhoz hasonlóan,

– a fekvőbeteg gyermekek számára játékos programok szervezése,

hogy ezáltal csökkentsük a bent tartózkodás szorongásait. A kaposvári kórházba a megyéből sok gyermek érkezik több napi bent tartózkodással, az osztályon felújított játszó szobában van lehetőségük kikapcsolni, azonban néha kell egy kis bátorítás, kedves szó, poénkodás, hogy igazán feloldódjanak. Célunk, hogy a Kaposváron gyógyuló kis betegek mindegyikhez is hosszú távon eljussunk, és segítsük az itt megforduló szülőket, és az itt dolgozó egészségügyi személyzetet. Ehhez keresünk most önkénteseket, akik vállalják a felkészítést, és a heti rendszerességű programtartást.

Érdeklődni lehet Csernákné Matuca Ivettnél

matuca.ivett@nevetnikek.hu e-mail címen.


Interaktív Mesefal a Pécsi Gyermekklinikán

2019.05.30.

A PTE Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika fül-orr-gégészeti és kardiológiai szakambulanciájának 24 méteres folyosóján egy fajátékokkal teletűzdelt mesefalat hoztunk létre 250 önkéntes bevonásával. Az összefüggő falfestményt a mecseki táj, növény- és állatvilága ihlette, a figurákat és a színeket Prell Anett festőművész, grafikus tervezte meg; míg a fajátékokat egy helyi hangszerkészítő, Paller G. Péter készítette. A kivitelezéshez számos helyi nagyvállalat anyagi- és munkaerő támogatást adott, akiknek ezúttal is köszönjük a közreműködést. 8 hónapi tervezés után, 75 liter festék felhasználásával sikerült kialakítani 2019 tavaszán azt a folyosót, ami ezentúl csökkenti a várakozás feszültségeit évente 12ezer gyermek számára. „Nagy forgalmunk van, időnként várakozni is kell, de ez egy bőséges választéka a játékok sorában, úgyhogy itt nem a várakozással fog telni az idő, hanem bizonyos dolgok felfedezésével”- mondta Prof. Dr. Decsi Tamás klinikaigazgató.

Akik nélkül nem jöhetett volna létre: Emberség Erejével Alapítvány, Hauni Hungária, Ready by Wednesday, Antal és társa Bt, Mecsekerdő Zrt, Lafarge Cement Magyarország Kft, Tettye Forrásház Zrt, OTP Bank Nyrt, Szívbeteg Gyermekekért Alapítvány, Ferling Kft.


A szigetvári gyerekosztályt is kifestjük!

2018.09.01.

Miután a Pécsi Gyermekklinika 3 fekvőbeteg osztályát mesefigurákkal feldíszítettük, úgy döntöttünk, kiterjesztjük a projektünket a régióban lévő más kórházra is, így esett a választás a Szigetvári Kórház gyermekosztályára. A festésbe pécsi és szigetvári cégek, lakosok bevonását tervezzük, mindegyik kórterem más-más témát kap, a folyosó pedig egy egybefüggő természeti képet fog alkotni számtalan aranyos mesefigurával. A festések ezúttal is szombati napokon történnek, és egy év alatt tervezzük a megvalósítást. Bízunk abban, hogy az önkéntes összefogás erejével itt is eredményesen fogjuk gyermekbarátibbá tenni a kórtermeket. 


Közeledünk álmaink megvalósításához

2019.03.01.

2008 óta egy maroknyi lelkes önkéntes csapat látogatja a Pécsi Gyermekklinika 9 fekvőbeteg osztályát, hogy a játékos programokkal oldják a bent fekvő betegek feszültségét, fájdalmát. Álmunk, hogy minden nap, minden osztályra, minden beteg gyermekhez eljussunk, azonban ezt a célt évek alatt sem tudtuk elérni, mivel az önkéntesek két hónapos felkészítőjét is szabadidőnkben szervezzük, így csak korlátozott számú önkéntes bevonására van lehetőségünk. Most azonban két pályázatot is nyertünk, aminek következményeként el tudunk indulni azon az úton, hogy annyi önkéntest vonjunk be a munkába, amivel már lefedjük mind a 9 fekvőbeteg osztályt.

Ezúttal is köszönjük tehát az Erősödő Civil Közösségek és a Nemzeti Együttműködési Alap munkatársainak, hogy méltónak találták ötletünket a támogatásra.