Kemény Fruzsi

Fotó: Ruprech Judit

Kemény Fruzsi

Lassan nyolc éve vagyok a Nevetnikék Alapítvány önkéntese. Ha egy mondatban próbálnám megfogalmazni, az alapítvány célja, hogy megkönnyítse a kórházi tartózkodást a beteg gyerekeknek.

Ezt többféleképpen próbáljuk elérni.

1. Fő profilunk a bent fekvő gyerekek látogatása, foglalkozások tartása. Ez gyakorlatilag a 0-18 éves korosztályt jelenti. Játszunk, kézműveskedünk, a kisebbeknek bábozunk, a nagyobbakkal beszélgetünk. Gyakran kerülnek elő a hangszerek, mesedoboz. Nincs lehetetlen! 🙂 Rajzoltunk már olyan gyerekkel, akinek szigorúan háton kellett feküdnie, kártyáztunk olyannal, aki csak az ujjait tudta mozgatni. Versenyeztünk kisautókkal a kórház folyosóján, tartottunk kvízjátékot csupa frissen műtött kamasszal a sebészeten.

Rengeteg történetem van, amit meg tudnék osztani, de a szülők és a gyerekek reakciója talán a legbeszédesebb. Sokszor fordul elő, hogy amikor látják, milyen jól érzi magát velünk a gyerekük, nyugodtan el tudnak menni boltba, telefonálni, vagy csak inni egy kávét. Voltunk olyan krónikus beteg öt éves kislánynál, akinek az anyukája elmesélte, miket készített velünk a kislány a korábbi években. Mindent eltettek, a hawaii nyakláncot, papírkígyót, csipeszállatkát. Egy másik anyuka sírva hálálkodott, hogy a komoly műtéten átesett kislánya ránk mosolygott először.

Többször fordult elő, hogy hazaengedték a gyerekeket a kórházból, de nem akartak elmenni, inkább maradtak velünk játszani. A foglalkozás végén a hosszabban bent fekvőkkel gyakran egyeztetjük, mikor jön az osztályra a következő párosunk.

2. A mesefal és interaktív mesefalak festésével, készítésével a hosszú várakozást igyekszünk vidámabbá tenni. Hatalmas élmény volt részt venni az interaktív mesefal megalkotásában, a kék és zöld rengeteg árnyalata között nem volt egyszerű kiigazodni. Hétvégén szinte el se fértünk a rengeteg önkéntessel az interaktív mesefal festésénél a folyosón.

3. A játékkészítő workshopok idén indultak, szerencsém volt „kísérleti nyúlként” először kipróbálni, hogy készülnek az ördöglakatok, repülők, kroafántok. Láttam az elképesztő mennyiségű csendeskönyvet, amit szintén önkéntesek varrtak. Így, ha mi nem is mehetünk be, a gyerekeknek mégis tudunk szórakoztató eszközöket biztosítani.

Ha Covid akadályoz minket, azt is megoldjuk. Az alapítvány időseknek vásárolt be, hátrányos helyzetű családoknak gyűjtött tartós élelmiszert, online tartott foglalkozásokat.

Mindehhez azonban hely kell. Elképesztő méretű dobozaink vannak az osztályokon, amelyekből fogynak az alapanyagok, szakadnak a bábok, használódnak a játékok. Az utánpótlást, a festésekhez és játékok készítéséhez szükséges eszközöket tárolnunk kell valahol.

A kórházlátogató önkénteseknek interjún kell átesniük, majd képzéseken, továbbképzéseken részt venniük. A játékkészítő foglalkozásoknak is kell egy helyszín, ahol nem baj, ha zajos gépeket használunk, és hullik a faforgács.

Az eddigi, amúgy is kicsi irodánknak sajnos költöznie kell januártól a Nyár utcából. Az már megvan, hogy hova mennénk – a Gyermekklinika mellett éppen van egy eladó ház, ami ideális lenne –, de az ehhez szükséges pénz sajnos nem áll rendelkezésünkre.

Ehhez kérünk segítséget. Ha sikerül megszerezni a házat, vállalom, hogy részt veszek a felújítási munkálatokban, hogy minél előbb birtokba vehessük.

TÁMOGATÁS:

NAGYKÖVETI CÉL: 100.000 Ft

Nagykövethez kötődő beérkezett adományok:

175.000 Ft

Kíváncsi vagy, hogy áll a teljes gyűjtés? Kattints ide:

OTTHONT A NEVETNIKÉKNEK!

A Nevetnikék Alapítvány önkéntesei 2008 óta vannak jelen a Pécsi Gyermekklinikán. Ez idő alatt 5000 bent fekvő gyermeknek tartottunk 2000 foglalkozást 300 önkéntes részvételével. 2019-ben a kaposvári gyermekosztályon is elindult a program. Közben létrehoztuk az interaktív mesefalat a kardiológiai ambulancián, vidám, színes falfestményekkel díszítettük a fertőző, légúti, belgyógyászati osztályt, a szigetvári és dombóvári gyermekosztályokat és számos gyermekháziorvosi rendelőt, legyártottunk a krónikus betegeknek 200 csendeskönyvet, 300 ördöglakatot és 500 repülőt, mindezt közel 800 önkéntes segítségével. Ott segítettünk, ahol tudtunk.

Most viszont a Nevetnikék Alapítvány került bajba.

A Nyár utcai kórházrészleg bezárásával mi is elveszítjük az irodánkat, ahol az önkéntesek interjúztatása és képzése folyik, illetve ahol a mesefalfestésekhez és játékkészítésekhez szükséges eszközeinket tároljuk. Mivel minden gyermekosztály a József Attila úti részlegre zsúfolódik, nekünk már nem találnak egy akkora helyet sem, mint a korábbi, pedig már azt is rég kinőttük. Ahhoz, hogy folytatni tudjuk a munkánkat veletek együtt, az önkénteseknek és az eszközöknek is szükségük van egy helyre.

Ha nem hinnénk a csodákban, akkor mi se hinnék el, hogy ugyanekkor a József Attila úti gyermekkórházzal szemközti házat eladásra kínálták, a tulajdonos pedig azt mondta, ha meg tudjuk venni a házat, nekünk adja, mert nálunk lenne a legjobb kezekben, ezért azonnal levette a hirdetést.

27 millió forint a ház eladási ára, emellett hárommillióra kaptunk ajánlatot a földszint felújítására, további egymillióra az emelet felújítására, hogy használható legyen számunkra. Tehát ahhoz, hogy el tudjunk indulni, minimum 31 millió forintra lenne szükségünk.

A legkisebb adománynak is nagyon örülünk, mert most igazán minden számít!

ADOMÁNYOZÓK LISTÁJA

2021.10.18.

Anonymus


2021.10.17.

Krisztina


2021.10.14.

Ági


2021.10.12.

Anita


2021.09.15.

Krisztina


2021.09.02.

Adrienn


2021.09.01.

Anonymus


2021.09.01.

Anita


2021.09.01.

Anonymus


2021.08.30.

G.G.

Hajrá!

2021.08.28.

W


2021.08.27.

Anonymus


2021.08.27.

Anonymus


2021.08.26.

Anonymus


2021.08.26.

Ági