Kovács Róbert

Kovács Róbert

Dear visitor.

Thank you for reading this page, it is good that you are here. I have a few words for you to read.

My father was a shoemaker. He was raising me alone. He used to help people living nearby repairing shoes for them. Spending a lot of time with this after the long hours of work he did for a pharmaceutical factory to make a living for us. He was doing a very hazardous job and passed away of cancer when I was thirteen. Was it because of his job that he became sick? I don’t know.

What I know, is that as a child even when he was alive, I always felt that something is not right, I wished for a family that my friends and classmates had. You can imagine, can you.

I was a reserved kid, but I remember how it felt when at times my teacher, a friend, a good spirit turned towards me with kindness, attention, care. This means the world for a child. Even a healthy one.

I first read about ‘Nevetnikek’ (i.e. ‘there should be laughter’) in connection with an accident. As I recall someone stole their funds they were to use for their work to care for sick children by making them laugh. Painting grey hospital walls with colorful figures, making toys, visiting them just to talk, teaching them to draw, math or to sing while they are laying in their hospitals beds. Giving comfort, making the bad a bit more bearable. You know, the good stuff.

I decided to help them and am doing it still a little bit every now and then.

Why them? I think because I can see who they are, I see how personal what they do is, I know their stakes in this. I see the people. It’s simple, human. They send me their stories, pictures, I know their names.

Since they are in trouble now, and you have the means to help. It’s now them who need attention, care, comfort so that they can continue their wonderful work. For others. Any little bit helps.

To make someone laugh. To make you laugh when you were a child. Please join me, lend a hand.

Thank you, have a beautiful day.

Swift code: OTPVHUHB

IBAN: HU32-11731001-23125324-00000000

Recipient name: Nevetnikek Alapitvany

Statement: Otthont a Nevetnikeknek (Robert Kovacs)

Kedves Látogató!

Köszönöm, hogy olvasod az oldalt, örülök, hogy itt vagy. Ez a pár sor neked szól.

Édesapám cipész volt. Egyedül nevelt. Gyakran segített a környékbelieknek cipőjavítással, sok ideje ráment a hosszú, nehéz gyári munka után, amit a helyi gyógyszergyárban végzett, hogy legyen miből élnünk. Veszélyes, mérgező anyagokkal dolgozott, elvitte a rák, mikor tizenhárom voltam. A munkája miatt lett beteg? Nem tudom.

Amit tudok, hogy gyerekként, még mikor élt is, gyakran gondoltam, hogy valami nincs rendben, hogy miért nem élünk együtt, egy család, mint a barátaim, iskolatársaim. Képzelheted.

Visszahúzódó gyerek voltam, de emlékszem, milyen érzés, mikor egy tanár, barát, egy jó lélek kedvességgel, figyelemmel, gondoskodva fordult felém. Egy gyermeknek ez a világot jelenti, még ha egészséges is.

A Nevetnikékről egy incidens kapcsán hallottam először. Valaki meglovasította a kis pénzüket, amit a beteg gyerekek felvidítására használtak volna. Szürke kórházi falakra színes ábrákat varázsolni, játékokat készíteni, vagy csak bemenni hozzájuk látogatni, beszélgetni, tanítani őket rajzolni, számolni, énekelni velük, a kórházi ágyhoz, ahol betegen fekszenek. Gondoskodni róluk, hogy a bajt kicsit könnyebb legyen viselni. Tudod, a jó dolgok.

Úgy gondoltam, segítek, és azóta is teszem egy kicsit itt-ott.

Miért ők? Azt hiszem, mert jól látható, kiknek segítek, mert személyes, amit csinálnak, és tudom, miért teszik. Látom az embereket, az egyszerűt, emberit. Elküldik a kis történeteiket, képeiket. Tudom, mi a nevük.

Mivel most ők vannak bajban, és te segíthetsz. Nekik kell most egy kis figyelem, törődés, biztonság, hogy folytathassák a nagyszerű dolgokat, amiket csinálnak. Másokért teszik. A kevés is segít.

Hogy legyen nevetés. Hogy nevessen a kisgyerek, aki voltál. Csatlakozz te is, tegyük könnyebbé.

Köszönet neked, legyen csodaszép napod!

TÁMOGATÁS:

NAGYKÖVETI CÉL: 500.000 Ft

Nagykövethez kötődő beérkezett adományok:

500.000 Ft

Kíváncsi vagy, hogy áll a teljes gyűjtés? Kattints ide:

OTTHONT A NEVETNIKÉKNEK!

A Nevetnikék Alapítvány önkéntesei 2008 óta vannak jelen a Pécsi Gyermekklinikán. Ez idő alatt 5000 bent fekvő gyermeknek tartottunk 2000 foglalkozást 300 önkéntes részvételével. 2019-ben a kaposvári gyermekosztályon is elindult a program. Közben létrehoztuk az interaktív mesefalat a kardiológiai ambulancián, vidám, színes falfestményekkel díszítettük a fertőző, légúti, belgyógyászati osztályt, a szigetvári és dombóvári gyermekosztályokat és számos gyermekháziorvosi rendelőt, legyártottunk a krónikus betegeknek 200 csendeskönyvet, 300 ördöglakatot és 500 repülőt, mindezt közel 800 önkéntes segítségével. Ott segítettünk, ahol tudtunk.

Most viszont a Nevetnikék Alapítvány került bajba.

A Nyár utcai kórházrészleg bezárásával mi is elveszítjük az irodánkat, ahol az önkéntesek interjúztatása és képzése folyik, illetve ahol a mesefalfestésekhez és játékkészítésekhez szükséges eszközeinket tároljuk. Mivel minden gyermekosztály a József Attila úti részlegre zsúfolódik, nekünk már nem találnak egy akkora helyet sem, mint a korábbi, pedig már azt is rég kinőttük. Ahhoz, hogy folytatni tudjuk a munkánkat veletek együtt, az önkénteseknek és az eszközöknek is szükségük van egy helyre.

Ha nem hinnénk a csodákban, akkor mi se hinnék el, hogy ugyanekkor a József Attila úti gyermekkórházzal szemközti házat eladásra kínálták, a tulajdonos pedig azt mondta, ha meg tudjuk venni a házat, nekünk adja, mert nálunk lenne a legjobb kezekben, ezért azonnal levette a hirdetést.

27 millió forint a ház eladási ára, emellett hárommillióra kaptunk ajánlatot a földszint felújítására, további egymillióra az emelet felújítására, hogy használható legyen számunkra. Tehát ahhoz, hogy el tudjunk indulni, minimum 31 millió forintra lenne szükségünk.

A legkisebb adománynak is nagyon örülünk, mert most igazán minden számít!

ADOMÁNYOZÓK LISTÁJA

2021.10.28.

Anonymus


2021.10.13.

K.Eszter

Sok sikert!

2021.09.27.

Kovacs Robert