Levin-Horváth Judit

Levin-Horváth Judit

„Egy kis odafigyelés és egy kis gondoskodás mindent megváltoztat.” (A. A. Milne)

Általános iskola első osztályos voltam, amikor egyik hajnalban édesapám hasfájással bevitt a kórházba, ahol bent tartottak vakbélgyulladás miatt. Így történt, hogy életem legelső tavaszi szünetét ott töltöttem. Hálás lehetek, mert mi ugyanabban a városban laktunk, ahol a kórház volt, így minden nap el tudtak jönni a szüleim meglátogatni.

Évek múlva döbbentem rá arra, hogy akkor milyen kiváltságos helyzetben voltam, amikor a Nevetnikék önkénteseként találkoztam sok olyan kis beteggel, akiknek a családja nem Pécsett lakott, így sokszor hét közben egyetlen látogató sem érkezett volna hozzájuk, ha nincs a Nevetnikék. Az a csapat, akik bábos, mesemondós, kézműves, zenés, társasjátékos foglalkozásokat tartanak a fekvőbeteg gyerekosztályokon.

Emlékszem, ahogy egy-egy foglalkozás előtt az öltözőben igyekeztünk megtömni a mellényünk zsebét minél több mindennel. A Galaxis útikalauz stopposoknak című könyvből tudom, hogy mindig legyen nálam törülköző, de ekkor tanultam meg azt, ami még ennél is fontosabb: jó, ha van az embernél mini műanyag gitár, mert bármikor jól jöhet.

Azon sosem lepődtem meg, hogy a gyerekek örömmel fogadtak minket, és szívesen játszottak velünk, vagy vettek részt egy kreatív foglalkozáson. Inkább a többiek lelkesedése és odaadása volt számomra elképesztő. Találkoztam olyannal, aki az egyik sarki boltban dolgozott hosszú és fárasztó órákat, sokszor hétvégén is, de szabad délutánjain önkénteskedett, de volt ott orvostanhallgató, aki a tanulással teli napjai mellett már évek óta tevékeny tagja volt a csoportnak.

Azóta már tovaröppent jó néhány év, és a dátummal együtt az irányítószámom is megváltozott, így csak a távolról figyeltem, mi történik a Nevetnikék háza táján. Valamifajta jóleső csodálkozással hallottam az újabb és újabb kórházszépítő falfestmények elkészülését (a pécsi fertőző, légúti, belgyógyászati, illetve a szigetvári és dombóvári gyermekosztályokon és számos gyermekháziorvosi rendelőben), az interaktív mesefalak átadását. Hihetetlen volt látni, ahogy feszegették a határaikat, és Pécs után Kaposváron is elindították a kórházlátogatás-programot. Amikor „munka nélkül maradtak”, mert fel kellett függeszteni a kórházi látogatásokat, akkor az időseknek segítettek a bevásárlásban.

Most viszont a Nevetnikéknek eddig otthont adó kórházrészleg bezárásával veszélybe kerül ez az aprócska varázsbirodalom, ami többek között lehetővé tette a meglévő önkéntesek összefogását, az újak toborzását, 200 csendeskönyv, 300 ördöglakat és 500 repülő, falfestmények, interaktív mesefalak elkészülését.

Meggyőződésem, hogy azok, akik olyan sokaknak igyekeztek otthonosabbá tenni a kórházban töltött időt, megérdemlik, hogy mi is segítsünk nekik otthonra találni. Sokat elárul az alapítványról az is, hogy számukra az álomház nem más, mint a pécsi József Attila úti gyermekkórházzal szemközti épület. Erre gyűjtenek most adományokat.

TÁMOGATÁS:

NAGYKÖVETI CÉL: 100.000 Ft

Nagykövethez kötődő beérkezett adományok:

232.000 Ft

Kíváncsi vagy, hogy áll a teljes gyűjtés? Kattints ide:

OTTHONT A NEVETNIKÉKNEK!

A Nevetnikék Alapítvány önkéntesei 2008 óta vannak jelen a Pécsi Gyermekklinikán. Ez idő alatt 5000 bent fekvő gyermeknek tartottunk 2000 foglalkozást 300 önkéntes részvételével. 2019-ben a kaposvári gyermekosztályon is elindult a program. Közben létrehoztuk az interaktív mesefalat a kardiológiai ambulancián, vidám, színes falfestményekkel díszítettük a fertőző, légúti, belgyógyászati osztályt, a szigetvári és dombóvári gyermekosztályokat és számos gyermekháziorvosi rendelőt, legyártottunk a krónikus betegeknek 200 csendeskönyvet, 300 ördöglakatot és 500 repülőt, mindezt közel 800 önkéntes segítségével. Ott segítettünk, ahol tudtunk.

Most viszont a Nevetnikék Alapítvány került bajba.

A Nyár utcai kórházrészleg bezárásával mi is elveszítjük az irodánkat, ahol az önkéntesek interjúztatása és képzése folyik, illetve ahol a mesefalfestésekhez és játékkészítésekhez szükséges eszközeinket tároljuk. Mivel minden gyermekosztály a József Attila úti részlegre zsúfolódik, nekünk már nem találnak egy akkora helyet sem, mint a korábbi, pedig már azt is rég kinőttük. Ahhoz, hogy folytatni tudjuk a munkánkat veletek együtt, az önkénteseknek és az eszközöknek is szükségük van egy helyre.

Ha nem hinnénk a csodákban, akkor mi se hinnék el, hogy ugyanekkor a József Attila úti gyermekkórházzal szemközti házat eladásra kínálták, a tulajdonos pedig azt mondta, ha meg tudjuk venni a házat, nekünk adja, mert nálunk lenne a legjobb kezekben, ezért azonnal levette a hirdetést.

27 millió forint a ház eladási ára, emellett hárommillióra kaptunk ajánlatot a földszint felújítására, további egymillióra az emelet felújítására, hogy használható legyen számunkra. Tehát ahhoz, hogy el tudjunk indulni, minimum 31 millió forintra lenne szükségünk.

A legkisebb adománynak is nagyon örülünk, mert most igazán minden számít!

ADOMÁNYOZÓK LISTÁJA

2021.10.21.

SunSmile

… mert a nevetés, oldja a feszültséget.

2021.10.20.

Anonymus


2021.09.02.

Anonymus


2021.08.31.

Pitypang

Adok, hogy tovább adhassatok!