Matoricz Tekla

Matoricz Tekla

Több szempontból is csodálom a Nevetnikék Alapítvány munkáját. Egyrészt saját tapasztalatból tudom, sokszor milyen nehéz önkénteseket motiválni, illetve a másik oldalon, önkéntesként időt szakítani – iskola, munka, hobbik, párkapcsolat, család mellett – erre a fontos, de energiaigényes tevékenységre. Mindezek miatt is nagy szó szerintem, hogy több száz embert tudnak megmozgatni, akik nehézségek árán és ellenére járják a kórtermeket, a kis betegek jóllétét minden elé helyezve.

Másrészt empatikus személyként azt is értem, milyen mértékben magáénak tud érezni egy-egy sorsot az ember, különösen, ha gyerekekről van szó. Biztos vagyok abban, hogy nem lehet mindig könnyű széles mosollyal, optimista hozzáállással a kórházi ágyak mellett szórakoztatni a néha nem jó állapotban lévő kicsiket. A „Nevetnikék” mégis helyt áll.

Az alapítványról néhány éve hallottam először. Ha jól emlékszem, az általuk rengeteg munkaórát és kreativitást igénylő interaktív mesefal volt az első téma, ami kapcsán írtam róluk. Már akkor nagyon szimpatikus volt – a mások szájából talán elcsépeltnek hangzó, tőlük azonban számomra hiteles – „a nevetés gyógyír” gondolat, így folyamatosan követtem az akcióikról szóló bejegyzéseket a közösségi médiában. Számos jópofa, sokszor megható és szívet melengető hírt írtam róluk: nagy kedvenc sztorim macskabarátként, mikor egy kórházban fekvő lány álmát váltották valóra, szó szerint „cicaterápiával” segítve a gyógyulását. De említhetném azt is, milyen jól megállták helyüket az online térben akkor is, mikor a járvány miatt nem nagyon találkozhattak személyesen a gyerekekkel.

Nem volt kérdés, hogy ha otthon már nem használt társasjátékokat találok, kit hívjak fel, esetleg elfogadják-e őket. És azon sem kellett sokáig gondolkoznom, igent mondjak-e, mikor megkerestek a kéréssel, hogy csatlakozzam a nagyköveteikhez. Azt kérem mindenkitől, képzelje magát egy pillanatra a kórházban fekvő fiatalok helyébe, és gondolja át, mit jelenthet számukra, mikor csak néhány percre vagy órára nem a betegségükre és a sokszor kellemetlen kezelésekre gondolnak, hanem önfeledten nevetnek az önkénteseknek hála. Ha ez megvolt, ne habozzon, irány a támogatási felület! Köszönöm.

Vállalás: tudósítani fogok a házavató buliról is.

Így küldhetsz támogatást, hogy a pénzed 100 százaléka eljusson az alapítványhoz:

1. Töltsd ki adataiddal a nagykövet bemutatkozása alatti „nyomtatványt”!

2. Várj egy kicsit, megnyílik egy új oldal…

3. A leírtak szerint utald át a kívánt összeget!

4. Veregesd meg a saját vállad, ma is tettél valamit jót! Köszönöm! 🙂

TÁMOGATÁS:

NAGYKÖVETI CÉL: 100.000 Ft

Nagykövethez kötődő beérkezett adományok:

105.000 Ft

Kíváncsi vagy, hogy áll a teljes gyűjtés? Kattints ide:

OTTHONT A NEVETNIKÉKNEK!

A Nevetnikék Alapítvány önkéntesei 2008 óta vannak jelen a Pécsi Gyermekklinikán. Ez idő alatt 5000 bent fekvő gyermeknek tartottunk 2000 foglalkozást 300 önkéntes részvételével. 2019-ben a kaposvári gyermekosztályon is elindult a program. Közben létrehoztuk az interaktív mesefalat a kardiológiai ambulancián, vidám, színes falfestményekkel díszítettük a fertőző, légúti, belgyógyászati osztályt, a szigetvári és dombóvári gyermekosztályokat és számos gyermekháziorvosi rendelőt, legyártottunk a krónikus betegeknek 200 csendeskönyvet, 300 ördöglakatot és 500 repülőt, mindezt közel 800 önkéntes segítségével. Ott segítettünk, ahol tudtunk.

Most viszont a Nevetnikék Alapítvány került bajba.

A Nyár utcai kórházrészleg bezárásával mi is elveszítjük az irodánkat, ahol az önkéntesek interjúztatása és képzése folyik, illetve ahol a mesefalfestésekhez és játékkészítésekhez szükséges eszközeinket tároljuk. Mivel minden gyermekosztály a József Attila úti részlegre zsúfolódik, nekünk már nem találnak egy akkora helyet sem, mint a korábbi, pedig már azt is rég kinőttük. Ahhoz, hogy folytatni tudjuk a munkánkat veletek együtt, az önkénteseknek és az eszközöknek is szükségük van egy helyre.

Ha nem hinnénk a csodákban, akkor mi se hinnék el, hogy ugyanekkor a József Attila úti gyermekkórházzal szemközti házat eladásra kínálták, a tulajdonos pedig azt mondta, ha meg tudjuk venni a házat, nekünk adja, mert nálunk lenne a legjobb kezekben, ezért azonnal levette a hirdetést.

27 millió forint a ház eladási ára, emellett hárommillióra kaptunk ajánlatot a földszint felújítására, további egymillióra az emelet felújítására, hogy használható legyen számunkra. Tehát ahhoz, hogy el tudjunk indulni, minimum 31 millió forintra lenne szükségünk.

A legkisebb adománynak is nagyon örülünk, mert most igazán minden számít!

ADOMÁNYOZÓK LISTÁJA

2021.08.29.

Anonymus


2021.08.27.

Anonymus


2021.08.27.

Svegál Éva


2021.08.26.

Anonymus


2021.08.26.

Krisztina