ÖNKÉNTESSÉG A NEVETNIKÉKNÉL!

Célunk a beteg gyermekek segítése, szorongásuk oldása a kórházi bent tartózkodás idején, legyen szó akár kórtermi mesefalfestésről vagy saját készítésű játékokról, amiket hazavihetnek. Örömmel fogadunk önkéntesként a csapatunkba, kérlek, olvasd el, miket csinálunk, mik a lehetőségek, válaszd ki a hozzád legközelebb állót (akár többet is), és küldd be a jelentkezési lapot! 🙂

Kórházi élményprogramtartó önkéntesek

Szívesen foglalkoznál közvetlenül gyerekekkel? Akár kórházban is, beteg gyerekekkel? Akkor ez a program Neked való. A kis betegek gyógyulását játékot foglalkozások megtartásával tudod segíteni, elterelni a figyelmüket a gondjaikról, elűzve az unalmukat, megnevettetve őket. Főként kézműves, bábos, zenés, bűvész, mesemondó, társasjátékos művészeti élményprogramokat tartunk. Mindig egyszerre ketten, tehát párban, akár kórteremről kórteremre járva, vagy a játszószobákban csoportfoglalkozást tartva. Az egészen piciktól a kamaszokig mindenki mellett ott vagyunk. A foglalkozások általában 2 óra hosszúak, ez idő alatt egy osztály betegeit látogatjuk végig. Az önkéntes heti egyszer 2 órás programot tartanak, ami hétköznapra, és hétvégére is eshet a havi beosztás alapján. Az újonnan jelentkező önkénteseket a helyi koordinátor és a már tapasztalt mentorok fokozatosan vezetik be és készítik fel a rájuk váró munkára. Igyekeznek mindenkinek segíteni abban, hogy megtalálják mik az erősségeik, s ők maguk hogyan tudnak segíteni legjobban a betegeken, akik általában nagyon hálásak a vidám percekért.

Mesefalfestő önkéntesek

A falfestés ad-hoc jelleggel van jelen az életünkben, amikor egy-egy igény beérkezik egy fehér kórházi osztályról vagy rendelőtől, a dél-dunántúli régió szinte bármely városából. A festések zömében szombati napokon szoktak zajlani 9 és 17 óra között – elvétve hétköznap délután – aminek első órája egy festőoktatással telik, mely során megmutatjuk, aznap milyen ecsetkezelési és színkeverési technikákkal fogunk dolgozni, az így készült festményt pedig mindenki hazaviheti. Ezt követően állunk neki az aznap kijelölt területnek: a minták adottak, az eszközöket mi biztosítjuk, illetve egy festőkoordinátort is, aki segít minden felmerülő kérdésben. A mesefalfestésben való részvételnek nem feltétele az előzetes tapasztalat vagy rajztudás, bárkit szívesen látunk.

Játékkészítő önkéntesek

A gyermekkórházak több pontján elhelyezett kincsesládákból választhatnak maguknak a gyerekek egyedi, kézzel készített ökojátékokat, bátorításként a kellemetlen vizsgálatok, kezelések után. E játékokat általában székhelyünkön készítjük el, egy műhelyvezető segítségével, aki az aznap kijelölt játék elkészítését és a hozzá való eszközök használatát tanítja meg a csapatnak. Ezek lehetnek barkácsolós játékok (ördöglakatok, csillagpálcák, rágókák) vagy olyan játékok, amiket festeni kell (tangram, állati kotyvasztó, pörgettyűk vagy magukat az új kincsesládákat), esetleg varrni (szörnyecske), vagy akár ezek kombinációi. Aki otthon is szívesen varrna, azt szeretettel várjuk csendeskönyv-varró tanfolyamaink valamelyikén, melyeket teljesen kezdőknek is ajánlunk, hiszen az alapoktól kezdve megtanítunk mindent, és nagyon egyszerűen elkészíthető csendeskönyveket állítunk össze. Egy műhelyalkalom általában 3-4,5 óra hosszú, a csendeskönyv-varrást leszámítva mindegyiknél van lehetőség akár egyszeri alkalommal bekapcsolódni. Viszont nagyon örülünk, ha akár havonta, vagy párszor az évben eltudsz jönni egy-egy műhelyre besegíteni.

Adománygyűjtő nagykövetek

Kizárólag magán- és vállalati adományokból tudjuk fenntartani magunkat, ezért nagyon sokat segít, ha a gyűjtéshez csatlakozol. Az adománygyűjtő nagykövetek a saját környezetükben népszerűsítik az alapítvány tevékenységét általában 1-1,5 hónapon keresztül. A kampány előtt lehetőséged lesz közelebbről megismerni a programjainkat, illetve kapsz felkészítést a gyűjtések típusairól, és mentorálást. Ha egy hónapban tudsz szakítani hetente fél-egy órát az adománygyűjtésre, már nagyon sokat segítettél.

Akár csak egyszer kapcsolódnál be, akár többször, mindenképp sokat tudsz segíteni.

Szeretettel várunk jó hangulatú csapatunkba! 🙂