Somlyai Bea

Somlyai Bea

Megannyi változás történt 2013 óta, azonban az eltelt időszak csak megerősített a Nevetnikék Alapítványhoz való kötődésemben. A dátum, amikor csatlakozhattam egy olyan kreatív csapathoz, amelyért örökre hálás leszek. Olyan emberekkel alkothatok együtt, akik nyitottságukkal, aktivitásukkal példaértékűek számomra, inspirálnak a hétköznapi munka során is.

Az eltelt közel 8 év alatt egyet megtanultam, hogy nincs lehetetlen. Nincs, mert ez a csapat annyira összetartó és lelkes tagokból áll, hogy még a hétköznapi életben is segítjük egymást, pedig gyakran csak egy foglalkozásnyi ismeretség tart össze bennünket.

Emlékszem a kezdetekre, hogy mennyire izgultam a játékos foglalkozások előtt. Vajon a gyerekek mit szólnak majd? Vajon akivel párban leszek, tudok-e majd együttműködni? Már a játékokon agyaltam úgy, hogy nem is tudtam, milyen korosztályú gyerekek vannak éppen az adott osztály kórtermében.

Volt, hogy fáradtan mentem be a kórterembe, és olyan energikusan jöttem ki, hogy magam sem hittem el. Előfordult, hogy játék közben kétségbeestem, mert a gyermeknek nem volt kedve semmihez (szerencsére foglalkozás közben sikerült megnevettetni). Megtörtént az is, hogy a foglalkozás utáni beszámolóírásnál a könnyeimmel küszködtem. Kerestem a válaszokat, hogy miért… Miért nem látogatják azt a gyermeket, aki még csak pár hónapos? Miért lógnak ki csövek évek óta már a kisfiú testéből? Miért nem tud mozogni a kislány? Nehéz történetek, amelyek akarva-akaratlanul is formálnak. Megváltoztatnak. Hatással vannak rám.

Emlékszem egy kissrácra, akit örökre a szívembe zártam. Vele szempilla-zenéltünk. Mivel ő nem tudott sem mozogni, sem igazán beszélni, szemmel irányította a zenélést. Ha lassan pislogott, lassú tempóban muzsikáltunk, ha gyorsan sokat pillantott, akkor átváltottuk a tavaszi szelet rockos műfajra. Mindig mosolygott. A társam és én vele együtt tettük ezt, egy mosolynál csak egy jobb van, még egy. Hiszem és tapasztalatból tudom, hogy a játék és a nevetés gyógyít.

Jelenleg tanítóként dolgozom Pécsen egy olyan általános iskolában, ahol főként hátrányos helyzetű gyermekek tanulnak. Egy nyári foglalkozás kapcsán volt egy rövid videófelvétel, amelynek keretében bemutatták a Nevetnikék tevékenységét. A videóban szerepel egy szülő, az az édesanya, akinek a gyermekét jelenleg is tanítom. Nagy megdöbbenés volt, amikor felismertük egymást. Elmondhatatlanul jó érzés. Ő végtelenül hálás azóta is, hogy beteg gyermekét felvidítottuk, én hálás a bizalmáért.

2018-ban az alapítványhoz mentorként is csatlakoztam, amely még inkább mélyítette a kapcsolatomat a Nevetnikékkel. Addigra már elég tapasztalatot szereztem, hogy másoknak is segítséget nyújthassak az önkéntesség során. Köszönöm, hogy a leendő önkénteseket bevezethetem a Nevetnikék szellemiségébe. De nemcsak mentorként segítettem a munkát, voltam falfestő, futár, iskolai kampányt elindító, mondvacsinált zenész, bevásárló, hamis énekes és nevetést erősítő. Legyek bármi, ha azt tiszta szívvel tudom tenni.

A Nevetnikék segített abban, hogy megtanuljam értékelni azt, amim van. Arra gondolok, hogy megvannak a végtagjaim, működnek az érzékszerveim, hazamehetek, és nem kellett még hónapokat kórházban töltenem a családtagjaim nélkül. Itt vannak az önkéntes társaim, akikkel együtt szeretnénk még sok gyermeket megnevettetni. Szeretnénk egy független otthont az alapítványnak, amihez pénzre van szükségünk. A kórházban várnak ránk, mi szeretnénk aktívan jelen lenni. Az eltelt évek alatt rengeteg eszközünk lett, amit biztonságban kell tudnunk. Az önkéntesek bevonása folyamatos, kell egy helyszín, ahol meghallgathatjuk őket. A játékkészítő műhely teret igényel, hogy egyedi és különleges játékokat gyárthassunk.

Ami biztos, hogy a jóság és a szeretet maradandó. Ez a ház a szeretet és a jóság forrása lesz. Ebben a házban ezekből meríthetünk majd, és minél többet merítünk, annál jobban érezhetővé válik. Kérlek, segítsd Te is a jóság forrását, minden cseppje számít, minden részlet az egészhez segít hozzá. Köszönöm Neked a támogatásod, nélküled ez a ház, nem lenne az a ház, amely sok kórházban lévő gyermeknek nyújt segítséget.

Ha sikerül a házprojekt, szeretném a belső tereket különféle növényekkel otthonosabbá tenni. Megígérem, hogy gondozni fogom őket. Minden növényt egy-egy adományozó nevével díszítek, szimbolizálva a jelenlétet, a frissességet, azt a jóság-cseppet, ami a Te forrásodból fakad.

TÁMOGATÁS:

NAGYKÖVETI CÉL: 128.000 Ft

Nagykövethez kötődő beérkezett adományok:

141.000 Ft

Kíváncsi vagy, hogy áll a teljes gyűjtés? Kattints ide:

OTTHONT A NEVETNIKÉKNEK!

A Nevetnikék Alapítvány önkéntesei 2008 óta vannak jelen a Pécsi Gyermekklinikán. Ez idő alatt 5000 bent fekvő gyermeknek tartottunk 2000 foglalkozást 300 önkéntes részvételével. 2019-ben a kaposvári gyermekosztályon is elindult a program. Közben létrehoztuk az interaktív mesefalat a kardiológiai ambulancián, vidám, színes falfestményekkel díszítettük a fertőző, légúti, belgyógyászati osztályt, a szigetvári és dombóvári gyermekosztályokat és számos gyermekháziorvosi rendelőt, legyártottunk a krónikus betegeknek 200 csendeskönyvet, 300 ördöglakatot és 500 repülőt, mindezt közel 800 önkéntes segítségével. Ott segítettünk, ahol tudtunk.

Most viszont a Nevetnikék Alapítvány került bajba.

A Nyár utcai kórházrészleg bezárásával mi is elveszítjük az irodánkat, ahol az önkéntesek interjúztatása és képzése folyik, illetve ahol a mesefalfestésekhez és játékkészítésekhez szükséges eszközeinket tároljuk. Mivel minden gyermekosztály a József Attila úti részlegre zsúfolódik, nekünk már nem találnak egy akkora helyet sem, mint a korábbi, pedig már azt is rég kinőttük. Ahhoz, hogy folytatni tudjuk a munkánkat veletek együtt, az önkénteseknek és az eszközöknek is szükségük van egy helyre.

Ha nem hinnénk a csodákban, akkor mi se hinnék el, hogy ugyanekkor a József Attila úti gyermekkórházzal szemközti házat eladásra kínálták, a tulajdonos pedig azt mondta, ha meg tudjuk venni a házat, nekünk adja, mert nálunk lenne a legjobb kezekben, ezért azonnal levette a hirdetést.

27 millió forint a ház eladási ára, emellett hárommillióra kaptunk ajánlatot a földszint felújítására, további egymillióra az emelet felújítására, hogy használható legyen számunkra. Tehát ahhoz, hogy el tudjunk indulni, minimum 31 millió forintra lenne szükségünk.

A legkisebb adománynak is nagyon örülünk, mert most igazán minden számít!

ADOMÁNYOZÓK LISTÁJA

2021.10.29.

K. Edina

Köszönjük, amit gyermekeinkért tesztek <3

2021.10.28.

Kriszti


2021.10.28.

Fábián Nikolett

<3

2021.10.28.

Anonymus


2021.10.26.

Anonymus


2021.10.24.

Anonymus


2021.10.18.

Horváth Laura Varga Tamás

Köszönjük,hogy vagytok!

2021.10.18.

Orsós Anna és Nyerges Ferenc

<3

2021.10.14.

Edit


2021.10.12.

Zsuzsi


2021.09.21.

Reni


2021.09.16.

Dominika


2021.09.05.

Molnár Julianna

Sok sikert, jó egészséget kívánok a munkátokhoz.

2021.09.02.

Ani néni

Te énekeltél? Jó lett. 😀 Már múltkor is szerettem volna kérdezni, hogyan tudok segíteni. Most végre sikerült.

2021.09.02.

Ramóna


2021.08.31.

BrigiSpotify ❤︎

Arra gondoltam, hogy ami spotify pénz vissza van, azt szeretném az alapítványnak utalni.

2021.08.31.

R. Anita

❤︎

2021.08.26.

Vén Dániel


2021.08.25.

Lujza

„Ami biztos, hogy a jóság és a szeretet maradandó.”

2021.08.23.

T. Klári

„A szeretet és a jóság forrásához” ❤︎

2021.08.22.

Judit

A házra… 🙂

2021.08.22.

T. Klári

„A szeretet és a jóság forrásához” szeretettel 🙂 ❤︎

2021.08.22.

Timi

Ha bármi más segítség kell, szólj 🙂

2021.08.22.

Béla

Sok sikert!

2021.08.19.

Zsuzsi


2021.08.19.

Harka-Tóth Judit

❤︎

2021.08.19.

kle


2021.08.19.

Anonymus


2021.08.19.

Anonymus


2021.08.19.

Anonymus

Szívesen segítek Bea, kétkezi munkával is, ha meglesz a ház!

2021.08.19.

Anonymus