Tóth Kíra

Tóth Kíra

A Nevetnikéknél megtanították nekem, hogyan lehet kicsikarni a gyermekmosolyt, akkor is, amikor a körülmények nem kedveznek.

Két éve jelentkeztem az alapítványhoz, akkor azért, mert hiányzott a gyerektársaság, és kicsit hasznosabban szerettem volna tölteni a szabadidőmet. Az alapítvány a várakozásaimat bőven felülmúlta.

A cél a nevettetés. Már az első csapatépítő/kommunikációs tréningen üdítő volt látni, hogy nagyon különböző szakterületekről, tanulótól nyugdíjas korosztályig voltak önkéntesek. Motivál a mindenkori hozzáállás: akármi történt a foglalkozás előtt, a kórház kapujában elfelejtjük, és ki-ki hogyan tud, azon vagyunk, hogy jó hangulatot teremtsünk.

Fokozatosan egyre fontosabb lett az életemben, így a beszélgetésimben is gyakran előkerült a Nevetnikék. Mikor ismerőseim megkérdezik, hogy mit csinálunk az alapítványban, röviden azt mondanám, hogy zenélünk, játszunk és jól érezzük magunkat – ez így kicsit öncélúan hangozhat, és hamar észleltem, hogy valójában az (is). Minden foglalkozástól elégedettebbnek, derűsebbnek és felszabadultabbnak éreztem magam. Olyan kihívásokkal találkoztam, amikre utólag rájöttem, nagy szükségem volt – így sok korlátom megszűnt, fejlődtem többek között bábozásban, mesemondásban, és kézműveskedésben. Illetve növekvő hálát érzek a „hozott anyagért” családomnak, tanáraimnak, zenetanáraimnak.

Személyes kedvenceim közé tartozik az altatódalok éneklése gitáron, ukulelén kísérve: elégedettséggel tölt el a nyöszörgő, síró, sokszor látogató nélküli kisbabák nyugtalanságát megszüntetni, a fehér-, csipogó-, és beszűrődő folyosóhangok között békét teremteni.

Nekik természetesen jön, én legtöbbször ámulok a gyerekek fantáziáján, mikor közösen találunk ki mesét.

Előtte nem gondolkoztam azon, hogy szülőként mennyire kiszolgáltatott helyzetbe kerül az ember, ha a gyereke kórházba kerül. Nagyon hálás szülőkkel, nagyszülőkkel találkoztam, akik aggódás és tehetetlenség mellett próbálják szórakoztatni a kis szerettüket. Nekik ilyenkor jut egy kis pihenés, tudnak hazatelefonálni, de gyakran előfordul, hogy ők is beszállnak a játékba.

Az előbb építőkocka, már hercegnőkastély; Csótánypóker, osztályok közötti Jenga-rekordok, az UNO mindig bejön; egyik teremben cirmos cica, másikban Tankcsapda; „vigyünk, ollót, ragasztót, színes papírt és ceruzát”; „te tudsz nyuszit rajzolni? - nincs sablon”; „a zsebembe még befér a kártya, de a bábokat tudnád hozni?”

Karantén alatt a táv-foglalkozások nehézségeit valahogy leküzdve/figyelmen kívül hagyva online is zenéltünk, beszélgettünk; mikor nem lehetett a kórházba bemenni, az ablak alatt szerenádoztunk a szülinaposnak.

A nyári tábor az alapítvány újításai közé tartozik, ahol sógyurmáztunk, sokat zenéltünk, számháborúztunk a Tettyén, és fejtörő városi kalandtúrán, interaktív bűvészelőadáson is részt vettünk. Mindeközben a gyerekek megleptek szellemes hozzászólásokkal, bölcs kérdésekkel, meseparódiákkal, kedves üzenetekkel.

Szeretném, szeretnénk tovább csinálni, csak hirtelen megváltoztak a körülmények. A működéshez kell egy új hely – már kiszemeltük. Házvételhez a vidámságunk sajnos nem elég, az anyagi segítséggel sok kórházba került kis- és nagy gyerek jókedvét támogatod.

Vállalás: segítek a felújítás alatt keletkezett romokat feltakarítani.

TÁMOGATÁS:

NAGYKÖVETI CÉL: 200.000 Ft

Nagykövethez kötődő beérkezett adományok:

242.674 Ft

Kíváncsi vagy, hogy áll a teljes gyűjtés? Kattints ide:

OTTHONT A NEVETNIKÉKNEK!

A Nevetnikék Alapítvány önkéntesei 2008 óta vannak jelen a Pécsi Gyermekklinikán. Ez idő alatt 5000 bent fekvő gyermeknek tartottunk 2000 foglalkozást 300 önkéntes részvételével. 2019-ben a kaposvári gyermekosztályon is elindult a program. Közben létrehoztuk az interaktív mesefalat a kardiológiai ambulancián, vidám, színes falfestményekkel díszítettük a fertőző, légúti, belgyógyászati osztályt, a szigetvári és dombóvári gyermekosztályokat és számos gyermekháziorvosi rendelőt, legyártottunk a krónikus betegeknek 200 csendeskönyvet, 300 ördöglakatot és 500 repülőt, mindezt közel 800 önkéntes segítségével. Ott segítettünk, ahol tudtunk.

Most viszont a Nevetnikék Alapítvány került bajba.

A Nyár utcai kórházrészleg bezárásával mi is elveszítjük az irodánkat, ahol az önkéntesek interjúztatása és képzése folyik, illetve ahol a mesefalfestésekhez és játékkészítésekhez szükséges eszközeinket tároljuk. Mivel minden gyermekosztály a József Attila úti részlegre zsúfolódik, nekünk már nem találnak egy akkora helyet sem, mint a korábbi, pedig már azt is rég kinőttük. Ahhoz, hogy folytatni tudjuk a munkánkat veletek együtt, az önkénteseknek és az eszközöknek is szükségük van egy helyre.

Ha nem hinnénk a csodákban, akkor mi se hinnék el, hogy ugyanekkor a József Attila úti gyermekkórházzal szemközti házat eladásra kínálták, a tulajdonos pedig azt mondta, ha meg tudjuk venni a házat, nekünk adja, mert nálunk lenne a legjobb kezekben, ezért azonnal levette a hirdetést.

27 millió forint a ház eladási ára, emellett hárommillióra kaptunk ajánlatot a földszint felújítására, további egymillióra az emelet felújítására, hogy használható legyen számunkra. Tehát ahhoz, hogy el tudjunk indulni, minimum 31 millió forintra lenne szükségünk.

A legkisebb adománynak is nagyon örülünk, mert most igazán minden számít!

ADOMÁNYOZÓK LISTÁJA

2021.10.28.

Anonymus


2021.10.16.

Caroline


2021.09.07.

Anonymus


2021.08.28.

Anonymus


2021.08.27.

TR


2021.08.27.

Eszter


2021.08.26.

Anonymus